טיפול אישי בחולי אלצהיימר
חולי אלצהיימר זקוקים לטיפול אישי בדיוק כמו כל אחד מאיתנו. אך בשל הבעיות התפקודיות ומצב הבריאותי, לא רק שהם אינם מסוגלים לבצע את הפעולות היומיומיות בעצמם, הם גם עלולים להתמודד עם תופעות לוואי שונות אשר מחמירות את הבעיות. לפניכם סדרת מאמרים מקצועית (7), בהם נסקור את ההיבטים המרכזיים של טיפול אישי בחולי אלצהיימר – שליטה בסוגרים, טיפולי שיניים, התלבשות, שינה, אכילה, תזונה והיגיינה אישית.
פרק ראשון בסדרה – שליטה בסוגרים
בעיית שליטה בסוגרים היא תופעה המתרחשת עקב אבדן השליטה בשלפוחית השתן או המעי. הסוגרים נשלטים על ידי המוח אשר אומר להם מתי צריך להתרוקן. במצב רגיל יש לנו מודעות ושליטה על תהליכים אלו – אנו יודעים כיצד ומתי לבצע אותם. אך כאשר ישנה פגיעה ביכולת התפקוד המוחית והזיכרון, כתוצאה ממחלות דמנטיות, עלולות להופיע בעיות של שליטה בסוגרים.
יתכנו סיבות שונות לבעיות שליטה בסוגרים והבעיה אינה בהכרח תוצאה של דמנציה. בהתחשב בכך שרוב חולי הדמנציה נמצאים בגיל מבוגר, ישנן גם בעיות רפואיות אחרות אשר יכולות לגרום לבריחת שתן או צואה, כמו למשל דלקות, עצירות, שינויים הורמונליים והגדלת הערמונית. חשוב לבדוק את הסיבה מכיוון שישנם טיפולים לבעיות אלו וניתן לשפר את איכות החיים של החולה, לכן כאשר אתם נתקלים בתופעה זו חשוב לפנות קודם כל אל הרופא אשר יבדוק את הסיבה.
כאשר אתם פונים אל הרופא חשוב שתספקו לו את כל המידע המקדים לצורך אבחון הבעיה. על הרופא לדעת באיזו תדירות מתרחשת הבעיה; האם מדובר רק בבריחת שתן או שישנה גם צואה; מתי החלה הבעיה; האם מדובר בהתפנות מלאה או רק טפטוף; האם הבחנתם לאחרונה בהגברת הבלבול או שינויי התנהגות אחרים; האם המטופל סובל מחום או כאבים במהלך עשיית הצרכים; באילו תרופות הוא מטופל; האם המטופל נוהג להטיל שתן במקומות חריגים. האבחון הוא בעיקר על דרך השלילה, כלומר במידה והרופא פסל את האפשרות של מצבים רפואיים אשר יכולים לגרום לבעיה, מניחים כי זוהי תוצאה ישירה של הדמנציה והפגיעה התפקודית.
שינוים ביכולות המטופל
השינויים המוחיים אשר נגרמים על יד מחלות דמנטיות יכולים להפריע ליכולות שונות:
- היכולת לזהות את הצורך ולהגיב בהתאם באמצעות הליכה לשירותים.
- היכולת להתאפק עד הרגע שבו מגיעים לשירותים.
- פגיעה בהתמצאות ופגיעה בזיכרון אשר יחדיו פוגעים ביכולת למצוא את השירותים.
- היכולת לזהות את השירותים.
- היכולת להשתמש בשירותים כפי שצריך.
טיפול בחולה עם בעיית שליטה בסוגרים
טיפול בחולה דמנציה עם בעיה של שליטה בסוגרים עשוי להיות מאתגר מאוד. ישנם אמצעים אשר ניתן להיעזר בהם והם יכולים לסייע בהתמודדות עם הבעיה; ואסור לשכוח לפנות לגורמים מקצועיים אשר יכולים לסייע כבר בשלבים המקודמים, אל תנסו להתמודד עם זה לבד. קחו בחשבון שבריחת שתן היא חוויה מביכה ומטרידה גם עבור המטופל, ויש להתייחס לנושא ברגישות. עליכם להגיש למטופל עזרה ובטח שאין לכעוס עליו. היו רגועים ועדינים, הומור יכול לסייע גם לכם וגם למטופל ברגעים אלו.
כיצד להתמודד עם שליטה בסוגרים
- וודאו כי החולה שותה מספיק נוזלים, רצוי מים. הכמות הרצויה היא כ 5-8 כוסות ביום. זכרו כי במקרים רבים חולי דמנציה אינם חווים את תחושת הצמא ושוכחים לשתות. השתדלו לקבוע שגרה של שתיית מים.
- במידה והמטופל צורך קפאין יש לצמצם אותה. עברו לתה או קפה נטולי קפאין.
- עקבו אחר דפוסי הזמן והשעות של השימוש בשירותים. יתכן שתוכלו לקחת אותם אל השירותים בצורה יזומה על מנת להתפנות ולהפחית את המקרים של בריחת שתן.
- ישנם חיתולים למבוגרים ואמצעים שונים אשר יכולים לעזור.
תקשורת – כאשר אתם מעניקים את הסיוע השתמשו במילים פשוטות וקצרות על מנת להדריך את המטופל צעד אחר צעד בעת הורדת הבגדים וכל ההליך; השתמשו במילים מוכרות. היו סבלניים ואל תדחקו במטופל, הרגיעו אותו.
סביבה – גם הסביבה יכולה להשפיע על ההתמודדות עם הבעיה. עליכם לבחון את הסביבה ולבדוק האם חדר שירותים רחוק מידי או משהו מפריע לנגישות; האם המיטה גבוהה מידה ומקשה על החולה לקום בעצמו; אם האסלה והרצפה הם באותו הצבע רצוי לבחור בצבעים מנוגדים; האם ניתן למצוא בקלות את נייר הטואלט או שהוא באותו צבע כמו הקיר; האם קל לחולה להוריד את בגדיו לבד; האם יש לו פרטיות בשירותים; האם יש תאורה מתאימה; אם החולה משתין במקומות שונים יש לבדוק האם ישנם חפצים אשר מבלבלים את החולה ונראים לו כמו אסלה.
עזרים לחדר השירותים – ידיות אחיזה ואסלה גבוהה יכולים לסייע למטופל לקום ולשבת. חשוב לוודא כי מושב האסלה מקובע היטב על מנת למנוע מהחולה להחליק; היזהרו משטיחי רצפה אשר יכולים לגרום לנפילה בשירותים.
ביגוד – השתמשו בביגוד פשוט, למשל סקוטש יכול להיות נוח יותר מאשר רוכסן או כפתורים. אל תשאירו את המטופל בבגדים רטובים. בחרו בביגוד שניתן לכבס בקלות ואינו דורש גיהוץ. חיתולים למבוגרים יכולים לעזור.
עזרה בשירותים – אם החולה מתקשה להטיל שתן, תוכלו לתת לו לשתות כוס מים או להשמיע לו רעש של מים זורמים. אם המטופל חסר מנוחה ולא מתיישב על האסלה, הניחו לו לקום ולשבת כמה פעמים. מוזיקה יכולה לעזור בזכות השפעתה המרגיעה. חפשו משהו שיסיח את דעתם בעודם יושבים על מושב האסלה.
טיפול בעור – חשוב מאוד לטפל נכון בעור אשר הופך להיות רגיש מאוד. לאחר כל ”תאונה“ יש לשטוף את האזור ולשמור עליו יבש על מנת למנוע פריחה וגירויים. בבית המרקחת תוכלו למצוא סבונים וקרמים מתאימים. הימנעו ממגע בין העור לבין אמצעי הגנה פלסטיים.
התמודדות עם עצירות – אם למטופל ישנן בעיות עצירות וודאו שהוא שותה מספיק מים ועברו לדיאטה העשירה בסיבים תזונתיים. אם הבעיה אינה חולפת יש לפנות לרופא. גם פעילות גופנית יכולה לעזור. כמו כן אל תשכחו לעקוב אחר השגרה, יתכן שהמטופל היה בשירותים אך אינו זוכר.
זכרו שחשוב לשמור על כבודו ופרטיותו של המטופל. איבוד היכולת לשלוט על הסוגרים יכול להיות משפיל ומביך, על המשפחה והמטפלים לגלות את הרגישות הדרושה. יתכנו שיהיו “תאונות” ויש לקבל זאת בהבנה.