דמנציה היא מונח כולל למספר מצבים נוירולוגים, שהסימפטום העיקרי שלהם הינו ירידה גלובלית בתפקוד המוח.
עוד מתקופת האימפריה הרומית נתפסה דמנציה כחלק נורמלי מהזדקנות האדם, ונכללה עם מצבים כגון הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה ועוד, המצב נמשך עד אמצע המאה העשרים ממש.
כיום אנו יודעים שדמנציה הינה סימפטום של מחלה, ולא חלק נורמלי מתהליך ההזדקנות.
ישנם מעל 100 מחלות שעלולות לגרום לדמנציה. הסיבות השכיחות ביותר של דמנציה כוללות את מחלת אלצהיימר, דמנציה וסקולרית ודמנציה עם גופיפי לואי.
מחלת אלצהיימר
מחלת אלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה, ומהווה כ 70% מכלל האנשים הסובלים מדמנציה.
מספר עובדות:
מחלת האלצהיימר מתבטאת בניוון איטי ומתמשך עד למוות של תאי העצב במוח. המחלה תוארה לראשונה ב-1907 על ידי החוקרים הגרמנים אלואיס אלצהיימר (Alois Alzheimer) ואמיל קרפלין (Emil Kraepelin).
מספרם של חולי אלצהיימר בישראל מוערך בכ-120 אלף. רוב החולים מטופלים על-ידי משפחותיהם, במסגרת הקהילה, גורם הסיכון הגדול ביותר לצורך מחלת אלצהיימר הוא עלייה בגיל, נשים חולות יותר באלצהיימר מגברים.
מה היא מחלת אלצהיימר?
מחלת אלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה, עד 1970 מחלת אלצהיימר נחשבה לנדירה ואובחנה רק באנשים מתחת לגיל 65. עד שד”ר רוברט כצמן חקר ומצא כי דמנציה סנילית נגרמת ע”י מחלת אלצהיימר והיא אינה שלב נורמלי מהזדקנות האדם.
מחלת אלצהיימר יכולה להשפיע על מבוגרים בכל גיל, אך בדרך כלל מתרחשת לאחר גיל 65.
תסמינים של מחלת אלצהיימר
בשלבים המוקדמים תסמיני מחלת האלצהיימר יכולים להיות עדינים ובלתי מורגשים. לעתים קרובות תבחינו במעידות בזיכרון וקושי במציאת המילים הנכונות לחפצים יומיומיים.
תסמינים נוספים:
קשיי זיכרון מתמידים ותכופים, במיוחד של האירועים האחרונים.
עמימות בשיחה יומיומית, המתאפיינת בניסיון של החולה להימנע מ”תקלות” בשיחה.
זמן ארוך יותר לביצוע משימות שגרתיות פשוטות.
שכחה של אנשים או של מקומות ידועים.
חוסר יכולת לעבד שאלות והוראות.
הידרדרות כישורים חברתיים.
התסמינים משתנים בין חולה לחולה הדבר תלוי בקצב התקדמות המחלה במוח ובהתאם לאזורים במוח שנפגעו.
יכולותיו של אדם עשויות להשתנות מיום ליום, או אפילו בתוך יום אחד, והופכים גרועים יותר בזמנים של לחץ, עייפות או בריאות לקויה.
התקדמות מחלת האלצהיימר
קצב התקדמות המחלה משתנה מאדם לאדם, מחלת האלצהיימר בשלביה המתקדמים תגרום בהכרח למותו של החולה, אמנם בדרך עקיפה, בדרך כלל ממחלה אחרת כגון דלקת ריאות. אורך חיי החולים הוא בממוצע שבע עד עשר שנים, עם זאת נצפו מקרים בהם שרדו חולי אלצהיימר גם עשרים שנה.