אלצהיימר טיפול אישי – היגיינה אישית

פרק חמישי בסדרת "טיפול אישי לחולי אלצהיימר"

הזנחת ההיגיינה האישית היא דבר שכיח בקרב חולים דמנטיים, אולי כי הם מאבדים ענייו או פשוט מתוך שכחה. מקרים שכאלו עלולים לגרום לעימותים ומתיחויות עם מטפלים ובני משפחה, אך חשוב לדעת כיצד להתמודד עם הנושאים הללו בצורה הנכונה והאפקטיבית ביותר

סוגים של בעיות היגייניות

שירותים ועשיית צרכים

חולי דמנציה עשויים להזדקק לעזרה עם הצרכים. יש לוודא כי הם נקיים ויבשים ושהם החליפו תחתונים כאשר צריך. אם קיימת בעיה של שליטה בסוגרים, יש להקפיד על הרחיצה עם מים חמים וסבון וייבוש בטרם לובשים בגדים נקיים.

גילוח

בתחילה אתם פשוט זקוקים להזכיר לחולה להתגלח, אך בסופו של דבר, עם החרפת המחלה, הם יזדקקו לעזרה. אם הם משתמשים במכונת גילוח חשמלי הם עשויים להסתדר עם המשימה לבדם למשך תקופה ארוכה יותר. אך במידה והם משתמשים בתער ומתחילים להיחתך במהלך הגילוח, תצטרכו לסייע להם ואך לגלח אותם אם אינם יכולים לעשות זאת לבד.

ניקוי האוזניים

הצטברות שעוות האוזניים יכולים להביא לבעיות שמיעה. התייעצו עם הרופא כיצד להתמודד עם בעיות של שעוות אוזניים

החלפת בגדים

החלפת בגדים היא דבר חשוב לצורך שמירה על ההיגיינה ותחושת רעננות. עודדו את המטופל להחליף בגדים באופן קבוע. זה עשוי לכלול הרחקת הבגדים המלוכלכים בסוף היום והחלפתם בבגדים נקיים. השתדלו לבחור בבגדים המתאמים לכביסה במכונה ואינם דורשים גיהוץ, זה יוריד מכם את העומס הטיפולי. ואל תשכחו להחמיא למטופל כאשר יש לו תספורת חדשה או בגדים נקיים, זה יגרום להם להרגיש טוב.

טיפולים דנטליים

חשוב לשמור על בריאות הפה והשיניים. יש לבקר אצל רופא השיניים באופן תקופתי. יש להזכיר למטופל לצחצח את השיניים ולהעניק לו את הסיוע הדרוש כולל מקרים בהם תאלצו לצחצח עבור החולה.

גזיזת ציפורניים

חולה דמנציה עשוי להתקשות לגזוז את הציפורניים, או פשוט לשכוח לעשות זאת. חשוב להקפיד על כך על מנת למנוע בעיות. יתכן שהם אפילו ייהנו מטיפול מניקור ופדיקור.

שיער

 חפיפת השיער יכולה להיות מאתגרת עבור חולי דמנציה ויתכן שתצטרכו כמה ניסיונות למצוא את הצורה הנוחה ביותר לעשות זאת. ביקור במספרה יכול להיות מלחיץ ומבלבל, יתכן שעדיף למצוא ספר אשר יכול להעניק שירות בביתכם. כאשר זה נעשה נכון רבים מחולי הדמנציה יכולים ליהנות מהחוויה של טיפוח מראה השיער.

מדוע ישנן בעיות היגייניות?

חוסר פרטיות – רבות מפעולות ההיגיינה דורשות פרטיות ואינטימיות. למשל אנשים רבים מעולם לא התפשטו בנוכחות אדם אחר והדבר יכול לגרום להם למבוכה רבה או תחושת השפלה עקב הצורך בעזרה. במידה ויש להם בעיה של שליטה בסוגרים זה יכול להגביר את המבוכה והם עשויים להתנגד למקלחת או החלפת בגדים מתוך ניסיון להסתיר את המקרה. העניקו להם את תחושת הפרטיות באמצעות סגירת הדלת/הווילון. אם ישנן מראות בחדר והמטופל אינו מזהה את עצמו יש לכסות את המראות. וכמו תמיד הרגיעו אותם והפגינו סבלנות.

סביבה – ישנן סיבות סביבתיות שונות אשר יכולות לגרום לחולה להרגיש בחוסר נוחות. יתכן שהחדר חם מידי או קר מידי, או יוצר תחושות קלסטרופוביות. קחו בחשבון שאנשים מבוגרים לא תמיד רגילים למקלחת יומית, לא כך היה נהוג בתקופתם. חשוב לתת תשומת לב לסביבה; למשל וודאו שהטמפרטורה בחדר הרחצה וההלבשה נעימה. וודאו שישנה תאורה הולמת, בעיקר בשעות החשכה. צרו סביבה נעימה ומזמינה, תוכלו להיעזר במוזיקה מרגיעה. מצאו את השעה הטובה ביותר למקלחת והקפידו על שגרת רחצה בשעה קבועה. חשוב גם שתמצאו את צורת הרחצה הנעימה ביותר עבור המטופל.

משימה מסובכת ומבלבלת – פעולות פשוטות כמו התלבשות וצחצוח שיניים יכולות להיות מורכבות מאוד עבור חולים דמנטיים. כמו כן תחושות החום והקור של החולים נפגעות והם עשויים לחוות תחושות שונות מכם בכל הנוגע לטמפרטורת המים. תוכלו לעזור להם באמצעות פירוק כל משימה לשלבים. הסבירו להם כל שלב בסבלנות ועדינות. הימנעו מאפשרויות ברירה רבות, הציעו להם שתי אפשרויות – האם תרצה להתקלח עכשיו או אחרי האוכל ולא מתי תרצה להתלקח. תנו להם להרגיש את מגע וטמפרטורות המים לפני שנכנסים לאמבט, תוכלו להרטיב קודם את ידיהם. השתדלו לתת להם לעשות את הפעולות בעצמם עד כמה שניתן.

פחדים – חולים דמנטיים עשויים לחשוש ממים. הצורה שבה הם רואים את העולם היא שונה והם מתקשים לאמוד את עומק המים או הטמפרטורה והדבר עשוי לעורר חששות. פחד אחר הוא הפחד ליפול. ומעל הכול הם מרגישים חסרי שליטה והדבר משפיע על הנכונות שלהם לשתף פעולה. זרם מים מעל הראש עשוי לגרום למטופל להרגיש כאילו הוא טובע ולגרום לפחד רב. על מנת להתמודד עם הפחדים ניתן להכין מראש את האמבט. יש ללמוד מהו גובה המים אשר המטופל מרגיש איתו בנוח. נסו להפריד את חפיפת השיער עם פעולת הרחצה, זאת מכיוון שחפיפת השיער עלולה לעורר יותר התנגדויות. היו סבלניים ותנו למטופל את הזמן הדרוש על מנת לבצע את הפעולות לפי גבול יכולותיו עד כמה שאפשר. התקינו ידיות אחיזה במקלחת.

עוד מאמרים

התמודדות עם מותו של חולה דמנציה

דמנציה היא מחלה סופנית ובסופו של דבר יגיע הרגע שבו החולה נפטר. ישנם אנשים המרגישים כי הם חוו כל כך הרבה צער וכאב במהלך המחלה, עד שאינם מרגישים חוויה רגשית חזקה ברגע הפטירה. אך ההתמודדות עם הרגשות צפויה להגיע בשלב מאוחר יותר, ולפעמים בצורה בלתי צפויה

אלצהיימר – התנהגות נסערת

מה גורם להתנהגות נסערת? ישנם גורמים שונים לשינויי ההתנהגות, ואצל כל חולה יכולות להיות סיבות אחרות אשר מעוררות את ההתנהגות. בגדול ניתן לסווג אותן לסיבות הקשורות לשינויים אשר מתרחשים במוח ולסיבות הקשורות לגורמים סביבתיים ונסיבתיים.

FIND A JOB