תסמונת בין הערביים

אחת התופעות המוזרות בקרב חולים דמנטיים היא הנטייה שלהם לשינויי התנהגות בשעות שקיעת השמש. אלו הן השעות שבהן הם יותר מבולבלים, חסרי מנוחה וחסרי ביטחון. זה מורגש היטב בשעות אחר הצהרים המאוחרות ושעות הערב המוקדמות. זה מחמיר במיוחד כאשר ישנו שינוי בשגרה או שינוי מגורים.

בשעות אלו הם עשויים להיות חסרי מנוחה, כועסים, חשדניים, חסרי אוריינטציה ובעלי דרישות. אלו הן גם השעות בהן הם יכולים לחוות הזיות חזותיות ושמיעתיות. תשומת הלב שלהם הולכת לאיבוד וגם הריכוז הופך להיות קשה יותר. חלק מהמטופלים מתנהגים בצורה אימפולסיבית, מגיבים לפי תפיסת המציאות שלהם ועלולים לסכן את עצמם.

מה גורם לתסמונת בין הערביים?

המדע אינו יכול להצביע במדויק על הגורם לתופעה, אך ההנחה המקובלת היא שזה קשור לשינויים המתרחשים במוח. חולים דמנטיים מתעייפים בקלות וכאשר הם עייפים הם הופכים לחסרי מנוחה וקשים יותר לשליטה. התופעה עשויה להיות קשורה לירידה בגירוי החושי בשעות החשכה, כאשר רואים פחות את הסביבה ויש גם יותר שקט בהשוואה לשעות היום.

במסגרת תסמונת בין הערביים המטופלים עשויים להרגיש רעבים, להרגיש חוסר נוחות, כאבים וצורך להתפנות — את אלו הם יבטאו באמצעות סימני אי שקט. ככל שהמחלה מתקדמת, וכך החולים מבינים פחות את המתרחש סביבם, הם עשויים להיות יותר תזזיתיים בניסיונותיהם לחפש אחר תחושת המוכרות והביטחון. מטפלים רבים מדווחים שבשעות אלו הם נתקלים ביותר תופעות של מטופל אשר רוצה ”לחזור הביתה“ או ”לחפש את אמא“, ואלו מתפרשים בתור צורך בביטחון והגנה. הם עשויים לנסות למצוא את הסביבה המוכרת להם, בעיקר מקום שהיה מוכר להם בתקופה מוקדמת יותר בחיים.

מה לעשות ?

חשוב שתשתפו את הרופא המטפל לגבי הדאגות שיש לכם לגבי התנהגותו של המטופל. הרופא יכול לבדוק האם ישנה מחלה או גורם לחוסר נוחות ולתת לכם כמה עצות טובות. על הרופא גם לקחת בחשבון את התרופות שבהן משתמש המטופל, לעתים רופאים משנים את הכמות ו/או את זמני מתן התרופות על מנת להפחית את התופעות.

מעבר לזאת תוכלו לנסות את הדברים הבאים:

  • מנוחה בשעות אחר הצהריים המוקדמות — עייפות יכולה להחמיר את כל תופעות תסמונת בין הערביים ולכן מנוחה בשעות אחר הצהריים המוקדמות יכולה לסייע. תוכלו להתחיל את היום בפעילויות, ולעודד את המטופל לנוח לאחר ארוחת הצהרים.
  • פעילויות מוכרות בשעות הערב — פעילויות מוכרות משלבים מוקדמים יותר בחייו של המטופל יכולות להעניק לו את תחושת הביטחון שהוא צריך. מומלץ לשלב אותן בשעות הערב המוקדמות.
  • הימנעו מריסון פיזי — אל תגבילו את המטופל באופן פיזי, רק וודאו שהם בטוחים. הליכה משותפת בחוץ יכולה להפחית את חוסר השקט.
  • עודדו פעילויות מרגיעות — ישנן פעילות אשר יכולות להעניק תחושה מרגיעה ומנחמת, כמו למשל ליטוף של חיות מחמד או בובות פרווה, מוזיקה מוכרת, כוס חלב חם, תאורה רכה ועיסוי נעים.
  • הפחיתו את הרעש והתאורה — אם נראה שאור חזק ורעשים, כמו למשל רעשי טלוויזיה, מגבירים את הבלבול וחוסר המנוחה הפחיתו אותם.
  • הימנעו מפעולות מסעירות — ישנן פעילויות אשר אינן מתאימות לשעות הלילה. למשל פעולות הרחצה עלולה להיות מסעירה מידי לשעות אלו. אך מצד שני תמיד יש את אלו אשר עבורם אמבטיה חמה היא חוויה מרגיעה.
  • יש לשקול טיפול תרופתי- חלק מהמקרים דורשים טיפול תרופתי, לשם כך יש להתייעץ עם הרופא.

ומלבד הדאגה לחולה, אל תשכחו שגם אתם המטפלים זקוקים מידי פעם למנוחה.

Другие статьи

התמודדות עם מותו של חולה דמנציה

דמנציה היא מחלה סופנית ובסופו של דבר יגיע הרגע שבו החולה נפטר. ישנם אנשים המרגישים כי הם חוו כל כך הרבה צער וכאב במהלך המחלה, עד שאינם מרגישים חוויה רגשית חזקה ברגע הפטירה. אך ההתמודדות עם הרגשות צפויה להגיע בשלב מאוחר יותר, ולפעמים בצורה בלתי צפויה

אלצהיימר — התנהגות נסערת

מה גורם להתנהגות נסערת? ישנם גורמים שונים לשינויי ההתנהגות, ואצל כל חולה יכולות להיות סיבות אחרות אשר מעוררות את ההתנהגות. בגדול ניתן לסווג אותן לסיבות הקשורות לשינויים אשר מתרחשים במוח ולסיבות הקשורות לגורמים סביבתיים ונסיבתיים.

FIND A JOB