אלצהיימר — שוטטות

אחת הבעיות שאיתה אתם עשויים להתמודד היא תופעת השוטטות. זוהי תופעה שכיחה, אך גם מסוכנת מאוד. באופן טבעי הבעיה גורמת לדאגה רבה בקרב המשפחה. כאשר זה קורה, הזיכרון המתדרדר והפגיעה ביכולת התקשורת אינה מאפשרת למטופל לזכור ולהסביר את הסיבה לשוטטות.

מה גורם לשוטטות?

סביבה חדשה — חולה דמנציה מרגיש חוסר וודאות וחוסר אוריינטציה בסביבה חדשה, כמו למשל בעת שינוי מגורים, והדבר יכול להגביר את תופעות השוטטות. אך באותה המידה ככל שהוא יתרגל למקום הבעיה תפחת. מקום רועש ועמוס מידי עשוי לגרום לו לנסות להימלט ולחפש שקט.

אבדן זיכרון — השוטטות יכולה להיות גם תוצאה של הפגיעה בזיכרון לטווח קצר. החולה יכול להיות בעל כוונה ברורה להגיע למקום מסוים, כמו למשל בית של חבר, אך בדרך לשכוח לאן הוא הולך. הם גם עשויים לצאת לחפש אחר בן/בת זוג אשר יצא לרגע מהבית והם שכחו.

עודף אנרגיה ושעמום — כאשר אין למטופל מספיק פעילות גופנית הוא עלול לסבול מעודף אנרגיה אשר יבוא בסופו של דבר לידי ביטוי בשוטטות. כמו כן הוא עשוי לחוות שעמום וקושי להתרכז, שיטוט הוא דרך עבור החולה להישאר עסוק.

חיפוש אחר העבר — בעוד המחלה מתגברת והחולה הופך ליותר מבולבל, הוא עשוי לשוטט בחיפוש אחר משהו או מישהו מעברם. למשל זה יכול להיות חבר מהעבר, בן/בת זוג שהלך לעולמו או הבית שהתגורר בילדותו.

בלבול בין היום והלילה — נדודי שינה הם תופעה שכיחה בקרב חולי דמנציה. הם עשויים להתעורר בשעות הלילה ולחשוב שמדובר בשעות היום ולצאת להליכה. ליקוי ראייה ושמיעה עשויים לגרום לצללים והקולות של הלילה להיות מבלבלים עוד יותר.

הרגלים ישנים — ישנם אנשים אשר היו רגילים לצאת להליכות ארוכות בעברם והם פשוט מעוניינים להמשיך בהרגל, אך עכשיו כאשר הם סובלים ממחלה דמנטית זה הופך לשוטטות.

חרדה ואי נחת — השינויים המתרחשים במוח עשויים לגרום לאי נחת וחרדה. חלק מהאנשים מגיבים לכך באמצעות צעידה הלוך ושוב ללא מטרה. הם עשויים לא לזהות את ביתם ולהרגיש צורך לעזוב.

חוסר נוחות וכאב — חוסר נוחות כתוצאה מגורמים חיצוניים או בעיה רפואית עשוי גם כן לגרום לשוטטות. החולים פשוט מתחילים ללכת על מנת להקל על אי הנוחות; לצורך העניין זה יכול להיות בגדים לא נוחים, סביבה חמה ולא נעימה או צורך להתפנות.

עבודה שהם צריכים לעשות — לעתים המטופלים יוצאים לשוטט מתוך אמונה שישנה איזו משימה שהם צריכים לעשות, דבר אשר בדרך כלל קשור לחייהם בטרם המחלה, כמו למשל העבודה שהייתה להם או דברים שנהגו לעשות בעבר כמו לאסוף את הילדים מבית הספר.

חלומות — הקושי להבדיל בין חלומות לבין מציאות יכול לגרום לחולים להגיב לחלומות כאילו היו התרחשויות בחיים

מה ניתן לעשות ?

יש לנקוט אמצעי זהירות מתאימים, דבר אשר יכול להשתנות בהתאם לאדם ולנסיבות והסכנות שיש בסביבה.

  • התייעצו עם הרופא המטפל — כמו תמיד יש צורך בבדיקה פיזית על מנת לגלות כל מחלה או גורם לאי נוחות אשר יכול להיות זרז לתופעת השוטטות, כולל השפעתן של תרופות שהחולה משתמש בהם.
  • סימנים מזהים — חשוב מאוד שלאדם יהיו אמצעים מזהים שיאפשרו להחזירו הביתה במידה וילך לאיבוד. צמיד עם פרטים מזהים הכוללים שם, כתובת ומספר טלפון למקרה חירום יכול מאוד לעזור על מנת להחזיר את החולה בבטחה לביתו. אתם יכולים להניח תגים מזהים על חפצים שונים ובגדים. ישנם גם אמצעים אלקטרוניים אשר תוכלו להשתמש בהם על מנת לאתר את החולה במקרה שהחל לשוטט, אמצעים אלו אף יכולים לספק לכם התראות כאשר הוא מתרחק מהבית.
  • נסו לזהות את דפוסי השוטטות — אנו תמיד ממליצים על יומן טיפולי בו תוכלו לתעד כל מקרה, כולל שוטטות. כך תוכלו לזהות דפוסי התנהגות ומה גורם להם. זה יאפשר לכם למנוע מקרים של שוטטות ולדעת מתי לצפות להם.
  • הימנעו מחפצים אשר יכולים לעורר שוטטות — חפצים שונים עשויים לעורר את הדחף לשוטט או לפחות לתת למטופל סיבה לצאת ואז לשכוח מדוע יצא. לפעמים דברים פשוטים כמו המעיל על המתלה ליד הדלת מספיקים על מנת לגרום למטופל לצאת ולשוטט.
  • עבדו בשיתוף עם הקהילה — שכנים ובעלי עסקים באזור צריכים לדעת על הבעיה, הערנות שלהם יכולה להציל חיים. הם יכולים לשים לב כאשר המטופל עובר בסביבתם וליצור אתכם קשר במידת הצורך.
  • הקשו על השוטטות — ישנם אמצעים שונים אשר יכולים להקשות על השוטטות. למשל תוכלו לשים את המפתחות במקום פחות נגיש, להשתמש בפעמון אשר יתריע כאשר הדלת החיצונית נפתחת וגם לספק להם מקום בטוח בגינה לפעילות והליכה.

מה עושים כאשר חולה דמנטי הולך לאיבוד

כאשר אדם יקר לכם הסובל ממחלה דמנטית הולך לאיבוד זהו מצב מלחיץ מאוד, אך חשוב לשמור על קור רוח על מנת למצוא אותו בצורה היעילה והמהירה ביותר. קודם כל חפשו אחריו בבית ובבניין, במידה ולא נמצא נסו לשחזר בראש מה לבש ויידעו את השכנים לגבי היעלמותו, אולי מישהו הבחין בו. צאו להליכה או נסיעה באזור הקרוב לבית ושימו דגש על מקומות שבהם הוא נוהג לבקר באופן קבוע. כדאי גם שיהיה מישהו בבית על מנת שיודיע לכם אם הצליח לחזור בזכות עצמו. במידה ולא נמצא יידעו את המשטרה המקומית וציינו במפורש כי מדובר בחולה דמנטי. ספקו למשטרה תמונה ואת כל המידע אשר יכול לסייע בזיהוי ואיתור.

במידה והצלחתם לאתר אותו בכוחות עצמכם, יידעו מייד את המשטרה. אל תכעסו על החולה, הוא בעצמו עשוי להיות מפוחד מאוד, אין זו אשמתו ואין צורך להגביר את החרדה. העניקו לו את הביטחון הדרוש ואפשרו לו לחזור לשגרה. סביר להניח שהוא זקוק למנוחה.

Другие статьи

התמודדות עם מותו של חולה דמנציה

דמנציה היא מחלה סופנית ובסופו של דבר יגיע הרגע שבו החולה נפטר. ישנם אנשים המרגישים כי הם חוו כל כך הרבה צער וכאב במהלך המחלה, עד שאינם מרגישים חוויה רגשית חזקה ברגע הפטירה. אך ההתמודדות עם הרגשות צפויה להגיע בשלב מאוחר יותר, ולפעמים בצורה בלתי צפויה

אלצהיימר — התנהגות נסערת

מה גורם להתנהגות נסערת? ישנם גורמים שונים לשינויי ההתנהגות, ואצל כל חולה יכולות להיות סיבות אחרות אשר מעוררות את ההתנהגות. בגדול ניתן לסווג אותן לסיבות הקשורות לשינויים אשר מתרחשים במוח ולסיבות הקשורות לגורמים סביבתיים ונסיבתיים.

FIND A JOB